På Ängby Slott

Utanför Stockholm ligger Ängby slott. Idag är det ett populärt att hyra som festlokal till tex bröllopsfester och det är även ett museum. Ända sedan jag var liten minns jag att min Farmor har berättat om vad hon råkade ut för i ett av rummen Min farmor hette Elsa och blev 75 år gammal. Född 1909 och dog 1986 när jag var 8 år gammal men jag minns henne väl. Även om jag inte minns historien exakt så minns min far det (han har den till och med inspelat in när farmor berättat historien på band) och han har berättat den för mig otaliga gånger. När min farmor var liten tillhörde hon överklassen i samhället, gick bland annat i privatskola och vid ett tillfälle föll det sig så att hon och hennes familj bodde i ett slott, Ängby slott utanför Stockholm (också kallat Drottning Kristians jaktslott). Min farmor hade många syskon och just den här kvällen så låg hon och sov i samma säng som sin äldre syster Märta. Det var alltså på kvällen när de låg i ett av rummen på det här slottet och skulle till att sova när min farmor plötsligt fick se något som rörde sig vid motsatta vägg och försöker i det dunkla rummet se vad det är och till sin förvåning ser hon en till hälften genomskinlig kvinnlig skepnad komma ut genom väggen och glida ut i rummet ungefär en halvmeter över golvet. Elsa blir inte rädd utan mest intresserad och väcker Märta och säger: ”Titta”, Märta öppnar sömnigt ögonen och även hon ser den kvinnliga skepnaden som nu kommer glidande rakt emot dem. Märta blir emellertid rädd och gömmer sig under täcket men Elsa fortsätter att titta på skepnaden som strax innan den kommer fram till deras säng viker av och glider ut genom en annan vägg. På morgonen berättar de för sin far vad som hänt under natten och han blev mycket intresserad och sade till flickorna att ifall de såg henne igen skulle de fråga henne vad hon ville, men de såg henne aldrig igen och en tid senare flyttade de ifrån slottet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *