Suckarnas allé

Det var mamma och mormor som tog med mig till "suckarnas allé", på Karlsborgs fästning. De hade inte berättat något för mig innan utan ville att jag själv skulle känna efter. När vi kom dit bad de mig gå längs allén. Jag hörde nästan direkt rasslet av kedjor och klagoropen. Kunde även höra något som flåsade precis brevid mig. Kände även en smärta och ångest, som jag visste inte kom från mig själv eftersom jag inte var alls rädd. Efter att ha gått en stund stannade jag. Då kände som att något tryckte mot knäna, precis som att någon ville att jag skulle fortsätta att gå framåt. Gick efter ett tag tillbaka, och då kändes det som att jag gick emot något, nästan som när man försöker ta sig fram i en folkmassa. Efteråt berättade mamma och mormor att det var där man brukade transportera fångarna, som var fastkedjade vid fötterna och som var fastkedjad med fången framför och bakom. //Jeanette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *