hade låtsaskompisar som liten

Hej. Jag är en norrländsk tjej på 22 år. Bor nu med min pojkvän i en lägenhet men har i 20 år bott med mina föräldrar, först 9 månader i ett litet hus som de hyrde och senare flyttade vi in i mammas barndomshem som mormor och morfar byggde. Ett ganska stort hus med tre inredda våningar, jag fick såklart ett eget rum. Det jag undrar över handlar om så kallade låtsaskompisar. Då jag var ca två år gammal (vad mamma minns) så skaffade/fick eller hittade jag på låtsaskompisar, 5 stycken! Jag var väldigt duktig på att prata och var väldens snällaste och pålitligaste lilla flicka som alltid var nöjd och glad, redan som bebis. Jag fick en syster då jag var 1 år och 8 månader. Mamma kunde sätta henne i min famn och jag matade henne tålmodigt med välling och mamma vågade lämna mig med henne för hon visste att jag inte skulle göra nånting. Nu till saken. Mina 5 låtsaskompisar namngav jag, Böjon & Rangiga, Skrompa, Kalajsa (Pippi-Kalajsa) och Krilla. Dom här kompisarna hängde väl med mig till jag var ungefär 3,5 år. Böjon & Rangiga var som ett tvillingpar eller nåt, dem hörde iallafall ihop, det var tjejer. Hittade på att en av dom tjurökte och den andre flyttade till stockholm. Jag är ganska fachinerad över att jag visste vad tjuvrökning var. Det är mamma och mina mostrar som har återberättat för mig vad jag berättade för dom. Sen Skrompa, har var lite läskig, hittade på att han bodde i bäcken ungefär som bäckgubben. Sen Pippi-Kalajsa som jag bara kallade för Kalajsa, inget speciellt med den varelsen. Sen kom Krilla, han var den sista, vänlig av sig. Jag lekte jämt ensam på mitt rum med mina 5 kompisar. Jag kan inte minnas några utseenden men dom fanns ju verkligen där för mig då, mamma har berättat att ibland så kom jag utspringandes från mitt rum och var rädd, då var det oftast skrompa som jag var rädd för. Jag undrar om någon av er hört något om låtsaskompisar, vad är det egentligen för nåt? Är det bara fantasivarelser? Hittade jag verkligen på dom själv, med namn och allt, eller ar det dom som kom till mig och hette de där konstiga namnen? Jag är så nyfiken 🙂 Tacksam för svar. / Viktoria, med eller utan gloria

Hej! Ber om ursäkt för att svar har dröjt. Det var inte din fantasi som lekte med dig, tvärtom. De som du lekte med var barn som gått över men kände sig bundna till stället av olika orsaker. Namnen är dina och det beror på att du inte kunde uttala deras riktiga namn. Böjon och Rangiga kom från en ort nära er, en större ort. En olycka- får in tåg/tunnelbana- ledde dem över till andra sidan men de hade svårt att acceptera detta vilket gjorde att de stannade kvar och blev dina kamrater. Skrompa hette något helt annat men hans liv avslutades i bäcken och när de fann honom var han ingen vacker syn därav skrompa. Han var snäll egentligen men hade kort stubin och var ofta arg för att han inte fick vara kvar på jorden. De två sista kommer från olika platser men de verkar ha gått bort i sjukdom. Tror t.o.m att Krilla syntes med sk nattasärk då han var sängliggande tills han gick över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *