Att spela likt näcken

Jag har länge gått och funderat på att utveckla mitt fiolspel, ta det till andra nivåer så att säga. Jag har hört av somliga äldre spelmän som berättat om vissa storspelmän som lärde sig fiolspel direkt av näcken. Min fråga till dig är om det är möjligt att bli näckens lärling, finns han överhuvudtaget eller är det bara en myt och vad ska man göra för att få ta del av denna kunskap. Mvh Anders

Hej Anders! Jag försökte en gång i tiden lära mig spela på den fiol som min farfar hade byggt,han var fiolbyggare,men…jag insåg snabbt att de krävs ett mirakel för att jag skulle få fram lyssningsbara toner på den felan…=)Så en elog för den som kan spela på det intsrumentet! Jag är uppvuxen i en familj där min far byggde dragspel och umgick med sk spelmän så jag fick tidigt höra historierna om män som lärt sig spela av näcken. Jag träffade en gång som 8-åring en äldre man som påstod att han träffat näcken och lärt sig spela av honom. Normalt sett är jag inte mycket för fiolgnissel men detta minns jag då det var ngt annorlunda då hans spelande var magiskt och fick en att tappa intresset för allt annat runt omring mer än just detta spelande. Jag har fått berättat att jag hamnade i ngn slags trance,i ett drömliknadne tillstånd av hans spelande. Så nu när du ställde denna fråga så kom jag att minnas denna episod. Nu har jag aldrig sett skymten av just näcken själv men han tillhör kategorin naturväsen och har en lång historia i folktron,så likväl som det finns andra naturväsen så varför skulle inte denne finnas? Dock tror jag när det gäller honom att det gäller som med alla andra naturväsen att de tillstor del dragit sig undan från jordens svär och näcken livnärde sig just genom att människor på den tiden trodde på honom och mer eller mindre förväntade sig att möta honom på vissa platser i naturen som vi älvar,vattenfall,bäckar,sjlöar osv. Vad jag förstått så är det så att många naturväsen som uppkommit och fått sin kraft genom att människor verkligen trodde på dem,försvunnit pga man inte tror på dem längre.De fick sin energi och kraft att visa sig som fysiska väsen pga människors tro. Tankens kraft är stor och det är genom tanken vi skapar. Så rent fysiskt är det med tveksamhet att jag tror att maa idag kan möta näcken rent fysiskt på det fysiska planet.Men det finns ju andra plan att mötas på. Har du prövat att sitta med din fela vid en gamal fäbod i naturen och insupa känslan från atmosfären.I atmosfären finns ju minnen från alla tider och alla mytolgoiska väsen inkl näcken. Har du prövat att sitta vid ett vattenfall i naturen och bludna för att få kontakt med näckens energi i ditt undermedvetna? Det är inte omöjligt att denne kan söka sig fram till dig genom ditt undermedvetna. Men samtidigt ska man tänka på att man har att göra med ett naturväsen och dessa följer egna lagar. Allt har ett pris. Alla är inte goda utan har egna syften med det de gör. Här är en intressant länk om näcken i olika skepander från asatrosamfundet där det även finns ett sycke om just detta med att vara lärling till näcken. http://www.asatrosamfundet.se/biblioteksssidor/artiklar/folktro.html#nacken och http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4cken Mvh EeWee

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *