Vad betyder det att se en vätte?-Fråga besvarad 2013-11-11

Jag har googlat på frågan men inte funnit något svar så nu ställer jag min undran här.
Min sambo var precis utanför vårt garage med hunden. Plötsligt reagerade hunden och samtidigt tittade min sambo till och fick se en vätte som sprang i väg och försvann.
Är det någon form av varning.

★ Fråga besvarad 2013-11-11

Hej!

Nej. Att  bara se ett naturväsen som kategorin vättar tillhör brukar inte betyda varken varning eller olycka. Vättar har många namn beroende på vilket land eller kultur man tillhör men anses vara ett underjordiskt väsen och besläktat med vittror eller små tomtar och är allmänt kända inom folktron och mytologin men eftersom de är naturväsen och framförallt naturen och existerar som en form av väktare för naturen liksom alla naturväsen gör i sina olika former så kan de upplevas “onda eller elaka” men…det är de inte. De bara är. Neutrala. Eller de följer mer principen ” de bemöter dig som du förtjänar att bemötas och beroende på hur du bemöter dem” och “de blir vad du gör dem till”.

Naturväsen är lite som väder och vind. Orkaner,väder och vind är inte trevligt och kan göra stor skada men det är inte ont i sig. Elden bränns men den är inte ond eller elak utan det beror på hur man hanterar elden. Eld bara är eld och är som den är,ett naturelement. Och likadant är det med de naturväsen som finns. De finns för naturen och följer andra lagar än människans lagar då de följer naturens lagar.

På Island tex så tar man detta med vättar ,alver och naturväsen  på så stort allvar och har en helt annan mer öppen syn på hela fenomenet kring naturväsen pga sk övernaturliga fenomen som skett i samband med väggbyggen eller att turister tagit med sig stenar och annat.Ganska intressant. 😉 hur folktron lever kvar i vissa länder trots modern teknologi och modern tid a la 2013.

http://www.islandsbloggen.com/2010/07/otursforfoljd-turist-aterlamnar.html

Men vättar är också ett naturväsen som tycker om att hålla sig nära där människor bor och ofta för att de vaktar något som för dem är dyrbart som finns i marken eller när kring.

Hur ser det ut där ni stötte på denna naturväsen? Finns det något speciellt som har med naturen,att göra just där? Kanske någon speciell gammal sten som stått på samma plats länge eller något annat som funnits på samma plats i många många år. Då är det säkert dit den hör och där den finns.

Det är ganska ovanligt att man får se ett naturväsen så tydligt med ögonen då de är kända för att inte vilja visa sig alls för människor men djur brukar kunna se och känna av dem om de finns naturväsen i närheten och just hundar kan reagera väldigt speciellt och till och med lägga sig ner raklång på marken och bara gny eller resa ragg och börja yla på de mest märkliga sätt. Hästar brukar också vara känsliga för denna typ av naturväsen då de verkar ha en förkärlek till stall och gamla bondgårdar.

Det som kan få naturväsen i form av vättar att reagera och uppfattas som spöken eller rena spökerier och ibland som rena övernaturliga fenomen, är när det pågår byggnationer,förändringar i naturen där de befinner sig eller kanske i det huset som de håller till nära då de inte tycker om förändringar och det är enligt folktron känt hur människor som bygger om och förändrar i naturen, där det finns vättar eller någon form av småfolk ,stöter på stora problem och det blir konstiga olyckor av de mest underliga slag och människor som haft vättar kring det hus de bor i kan stöta på irritation ifall de plötsligt börjar riva upp och bygga om då den vätten som håller till i huset kan ha förkärlek för tex de gamla takbjälkarna eller den gamla husgrunden eller en så enkel sak som att den kan ha fastnat för en speciell sten i murbruket i väggen eller i grunden den “vaktar” och då kan man drabbas av de mest knepiga övernaturliga fenomen.

Men allt går att lösa med hjälp av lite välvilja,respekt och kommunikation. 😉

Så jag vill istället gratulera dig till ett intressant och ovanligt möte med ett naturväsen då de som sagt inte gärna vill synas 😉

 

 

☆¸.•°* ˜★ EeWeeM 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *